WP Suspension вече и в България!

WP Suspension вече и в България!

С изключително удоволствие Ви съобщаваме, че WP Suspension вече има вносител и оторизиран сервизен център за България, и това сме ние –ГАРАЖ МОТО!

При нас може да поръчате окачване, изцяло съобразено с мотоциклета Ви, Вашите килограми и стил на каране, а ние ще се погрижим да конфигурираме и настроим всеки детайл така, че за Вас да остане само да се насладите на новото усещане на трасето или извън него.
Ако пък вече притежавате WP Pro продукт, ние сме подготвени и технически обезпечени да го сервизираме или настроим, съгласно изискванията на производителя, без да компроментираме по-нататъшната му безпроблемна работа.


WP Suspension GmbH е производител на компоненти за системи за окачване на мотоциклети, базиран в Австрия. Компанията е основана през 1977 г. като White Power Suspension B.V. в Малден, Холандия, от Вим Петерс и е сред най-големите производители на компоненти за окачване на мотоциклети . Днес тя е изцяло притежавано дъщерно дружество на KTM AG.

WP означава безкомпромисно окачване и технология, ориентирана към състезания. Винаги.

Легенди като Антонио Кайроли, деветкратен световен шампион по мотокрос, Райън Дънги, четирикратен национален шампион по суперкрос и четирикратен (1-250, 3-450) национален шампион по мотокрос в САЩ, или Хорхе Прадо, който само на 20 години е 2 пъти MX2 световен шампион, са само някои от многото състезатели, които принадлежат към елита и WP Suspension се гордее да бъде част от техните успехи.


Ето как започва всичко…

Холандският състезател по мотокрос Вим Петерс претърпва сериозна катастрофа в състезание през 1975 г., като се нуждае от повече от година за възстановяване от нараняванията си. Като обучен машинен инженер, той използва този престой, за да подобри елементите на окачването на своята машина за мотокрос. Въпреки че частите първоначално са предназначени само за негова собствена употреба, успехът на Пeтeрс с неговите компоненти е забелязан от други състезатели и той основава компанията през 1977 г., за да се справи с търсенето.

Визуална характеристика на марката са белите спирални пружини, които допринасят за оригиналното име на марката White Power. Първоначално бялото покритие на пружините се дължи на това, че избраният доставчик е производител на болнични легла и бялото е единственият цвят, който имат на разположение. Успехът в състезанията в края на 1970-те и през 1980-те създава много добра репутацията на марката.
През 1980 г. компанията се развива от производител на резервни части до производител на оригинално оборудване за KTM през 1983 г., а по-късно за Husaberg и BMW Motorrad.
През 1983 г. WP е първият производител, който въвежда в масовото производство обърнати вилки (USD). USD вилката оттогава се е превърнала в стандартно оборудване за ендуро и кросови мотоциклети.

През 1984 г. WP доставя компоненти за окачване за първата победа на KTM в Световния шампионат по мотокрос в клас 250cc с Хайнц Кинигаднер.
След фалита през 1991 г. и последвалото преосноваване, марката WP Suspension заменя името White Power.

През 1994 г. WP доставя компоненти за окачване на колата B194 на Benetton, която изстрелва Михаел Шумахер до първата му световна шампионска титла във Формула 1.


От 1997 г. KTM Power Sports постепенно поема компанията. Wim Peters остава свързан с WP, първоначално като управляващ директор, а по-късно като консултант до напускането му през 2004 г. В началото на 2009 г. производството е преместено в Munderfing, Австрия, а компонентите за окачване вече не се произвеждат в бившия основен завод в Malden, Холандия. През 2010 г. WP разшири производственото си портфолио, за да включи рамки, изпускателни системи и маслени и водни охладители за мотоциклети и за кратко беше преименуван на WP Performance Systems GmbH. От 2020 г. дейностите, които не са свързани с окачването, са продадени или прехвърлени към други подразделения в рамките на компанията майка, като WP отново се концентрира единствено върху разработването и производството на системи за окачване на мотоциклети.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *